Kaljakellunta 2010 jälkipyykkiä

(Tämä juttu on alunperin julkaistu toisessa blogissa 9.8.2010 ja siirretty tänne vasta helmikuussa 2017)

Kaljakellunta 2010 on nyt sitten takana ja jokavuotinen debatti roskaamisesta ja tapahtuman laillisuudesta on taas kuumimmillaan. Tässä oma puheenvuoroni keskusteluun (tuo linkin takaa löytyvä video ei tosin ole minun tekemä).

Ensin vähän taustaa..

Olen yksi niistä alkuperäisistä henkilöistä, jotka aloittivat kelluntaperinteen vuonna 1997 (olin silloin 22-vuotias ja nyt 35). Olen osallistunut tähän mennessä joka ikiseen Kaljakelluntaan (yhteensä 14) – kahteen viimeiseen tosin rannalta käsin tarkkailijana. Olen myös sama henkilö, joka vuonna 2000 avasi alkuperäisen Kaljakellunta.com -nettisivuston. Vastasin sivuston ylläpidosta ja sisällön päivittämisestä vuoteen 2005 asti, jolloin luovutin sen eteenpäin uusille ”kellunta-aktiiveille”. Sivuston rakentamisessa oli mukana useita kellunta-aktivisteja, joita en henkilökohtaisesti vieläkään edes tunne. Yksi pystytti keskustelualueen, toinen suunnitteli ulkoasun, kolmas avasi postituslistan jne. Yhteydenpito tapahtui netin kautta.

Viime vuonna olin Vantaan kärjäoikeudessa todistamassa kun nykyiset sivuston ylläpitäjät olivat syytettynä tapahtuman järjestämisestä. Syytetyt todettiin syyttömiksi – meidän kaikkien onneksi! Langettava tuomio olisi ollut katastrofi meidän kaikkien kansalaisoikeuksien (sananvapaus ja kokoontumisvapaus) kannalta.

Yhteenvetona uskaltaisinkin siis väittää, että minulla on melkoisen hyvä näkemys Kaljakellunta -tapahtuman luonteesta, historiasta ja myös ongelmista. Siksi rohkenen avautua tämän härdellin hanskaamisesta jatkossa..

Hyötynäkökulma

Jos joku ihmettelee mitä järkeä koko kelluntatapahtumassa on, hän ei ilmeisesti ole koskaan osallistunut kyseiseen tapahtumaan. Kaljakellunnan filosofia avautuu vasta, kun jättää arkimurheet taakseen, kävelee kauppaan ostamaan kumiveneen ja kaljaa… ja hyppää virran vietäväksi. Eräs ystäväni totesi joskus aika osuvasti: ”Ei Kaljakellunta ole mikään laji, se on mielentila.” Tuohon voisi vielä lisätä että ”Ei siinä mitään järkeä ole, mutta helvetin rentouttavaa se on!”

Maailman rennoin fiilis onkin ehkä se syy tämän meemin leviämiseen ja tapahtuman suosion älyttömään kasvuun. Missään muussa tapahtumassa en ole kokenut samaa aitouden ja aidon ilon tunnetta. Kukaan ei pyri hyötymään tapahtumalla, osallistuminen ei maksa mitään ja silti siellä on älyttömän hauskaa! Lisäksi kaikki ovat ns. samalla viivalla… Kaikki ovat tehneet saman hölmöltä tuntuvan päätöksen hypätä jokeen koko päiväksi kellumaan. Koulutustaustalla, työpaikalla tai pankkitilin saldolla ei kellunnassa ole merkitystä. Kaljakellunnan fiiliksestä kertoo jotain ne tuhannet valokuvatkin, joita netti on pullollaan. Yritäpä etsiä sieltä naamoja, joissa suupielet ei olisi korvissa.

Kesä on Suomessa niin lyhyt, että siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi vetää perisuomalaiset rähinäkännit, hakata puoliso tai hukkua kuten niin monet juhannuksena. Kaljakellunnassa ei vielä (luojan kiitos) ole hukkunut tai vakavasti loukkaantunut ketään. Tapahtumassa on sen sijaan aistittavissa ihmeellinen yhteisöllisyyden tunne, jota nykypäivänä on erittäin vaikea mistään löytää. Rock-tapahtumatkin ovat nykyään lähes poikkeuksetta ylikaupallisia, ylihintaisia ja ylivalvottuja karjatiloja, joista on tehokkaasti karsittu kaikki vapauden tunne. Kaljakellunta on vaihtoehtokulttuuria parhaimmillaan… tai pahimmillaan – riippuen näkökulmasta. Kauneus on katsojan silmässä eikä musiikkitalo varmaankaan vastaa kaikkien näkemystä vapaa-ajan tarpeista.

Ongelmat

Tiedostan varsin hyvin myös tapahtuman ongelmat. Olen muutamana vuotena ollut siivoamassa kaljakellunnan jälkiä – joskus yksinkin. Ei mitään mieltä ylentävää touhua! Tein kahden vuoden takaisesta kellunnasta myös YouTubeen roskaamiskriittisen videon (alla) ja levitin sitä facebookin kautta mahdollisimman monille. Olin tuolloin kaksistaan erään ystäväni kanssa siivoamassa kellujien jätöksiä. Lisäksi kirjoitin nettiin kirjeen kaikille kellujille.

Myös tämän vuoden kellunnassa olin pari tuntia siivoamassa ja jaoin kaikille halukkaille jätesäkkejä. Törmäsin myös kellujiin, jotka kertoivat olevansa itsekin mukana siivousasenteella. Vapaaehtoisia siis löytyisi, mutta toiminta pitäisi organisoida jotenkin.

Valittajia ja kaiken hauskan kieltäjiä löytyy aina joka paikasta. Ongelman ratkaisijoita sen sijaan todella vähän. Tekisi melkein mieli kärjistäen sanoa että ”Jos et ole osa ratkaisua, olet osa ongelmaa.”

Tässä oma korteni kekoon:

Fakta on se, että Kaljakellunta on paisunut sen ideologiaan ja resursseihin nähden liian isoksi. Tapahtumaa ei kuitenkaan voi eikä kannata kieltää, joten sen kanssa on elettävä ja haitat minimoitava. Virallisen järjestäjän pestiä tuskin kukaan haluaa itselleen, koska vastuun ottaminen humalaisista kellujista on suhteettoman iso riski. Eikä virallinen järjestäjä tällaiselle tapahtumalle mitään lupaa varmasti saisikaan.

Virkavalta on tähän mennessä tehnyt mielestäni aika paljon vain pahentaakseen asiaa. Alkuperäisillä Kaljakellunnan www-sivuilla oli tapahtuman pelisäännöt. Ne kuuluivat yksinkertaisuudessaan: ”Jokaisen osallistujan tulee huolehtia itsestään, kavereistaan sekä mukanaan tuomista jätteistä.” Lisäksi sivustolla oli vinkkejä siihen miten kellunnasta selviää turvallisesti ja terveenä kotiin. Tällä hetkellä kukaan ei halua vastata tiedottamisesta, koska poliisi on pelotellut kaikki tapahtumaa virallisesti edustavat maan alle. Edes pelisääntöjä ei lue tällä hetkellä missään. Virallisten nettisivujen keskustelualueella pyrittiin organisoimaan vapaaehtoisten siivoustalkoita. Myös tämä keskustelualue suljettiin poliisin pyynnöstä.

Virallisilla netisivuilla oli myös asiaansa vihkiytyneet ja asian vakavasti ottavat ylläpitäjät, jotka tekivät vapaaehtoisesti töitä tapahtuman turvallisuuden ja siisteyden puolesta. Muistaakseni he jopa kustansivat omasta pussistaan jonain vuonna jätelavankin. Heidät palkittiin haasteella oikeuteen. Olin itsekin vielä kaksi vuotta sitten mukana virittämässä tapahtuman päätöspaikalle turvanaruja yhdessä nettisivujen ylläpitäjien kanssa. Nuokin toimet virkavalta tosin yritti keskeyttää ja keräsi ylös paikallaolijoiden yhteystiedot. Erikoinen tapa motivoida vapaaehtoisia toimintaan!

Toistan nyt aiemman näkemykseni siitä miten tässä olisi kannattanut toimia: Poliisin olisi pitänyt kutsua kellunta-aktivistit vapaamuotoiseen ja hyvähenkiseen tapaamiseen keskustelemaan ongelmista ja niiden ratkaisemisesta. Väkeä olisi varmasti saatu koolle kellunnan virallisen keskustelualueen ja facebookin välityksellä. Siivoustalkoot olisi saatu varmasti pienellä vaivalla kasaan ja tiedotusta asiallisen käytöksen puolesta olisi voitu lisätä. Mutta näin ei toimittu. Sen sijaan nettisivut suljettiin, niiden ylläpitäjät vedettiin oikeuteen ja kaikki tapahtuman kehittämiseksi töitä tehneet yritettiin saada negatiiviseen valoon. Vielä vuosi ennen oikeudenkäyntiä kellunnan päätöspaikalle saatiin yrityslahjoituksena jätelava, mutta tänä vuonna sellaista ei enää kuulunut. Miksiköhän?

Mutta se jälkiviisastelusta… Ja kiitosta täytyy antaa virkavallalle siitä, etteivät ole vielä koskaan puuttuneet varsinaiseen kelluntaan millään verukkeella. Jossain vaiheessa varmasti tulee tapahtumaan joku isompi tapaturma, mutta vapaassa maassa hölmöilyjäkään ei voi kieltää. Se on se vapauden hinta.

Mutta takaisin aiheeseen… Mitäs jos toimittas jatkossa näin:

1. Kaljakellunnan tiedottamiseen panostetaan huomattavasti enemmän. Nettisivuille ja sosiaalisiin medioihin kaikki informaatio selvässä muodossa. Kerrotaan myös faktat roskaamisesta ja muista tapahtuman ongelmista.

2. Hankitaan jätelava päätöspaikalle (ja ehkä myös aloituspaikalle). Tällainen saatiin jo yhtenä vuonna yritysrahoituksella ja uskon, että se saataisiin jatkossakin, jos luvassa on positiivista näkyvyyttä. Jos lavaa ei saada sponssilla niin tuskin se kaupungillekaan liian iso ponnistus on tuollaista kustantaa.. Muut vaihtoehdot taitaa tulla joka tapauksessa kalliimmaksi.

3. Kerätään koolle (em. sivuston ja Facebookin kautta) vapaaehtoisten joukko, jotka ovat valmiita osallistumaan siivoukseen.. Siivousurakka voitaisiin organisoida esim. seuraavasti:

– Kerätään koolle kolme 3-5 hengen siivousryhmää.

– Ensimmäinen ryhmä lähtee liikkeelle päivän alussa, virittää starttipaikalle jätesäkit ja jakaa niitä ja neuvoo ihmisiä. Ja kasaa roskia. Tämän vuoden siivouskokemuksella voin sanoa, montaa henkeä ei olisi tarvittu paikan siivoamiseen. Kolmen tunnin ”työvuoron” jälkeen tämä ensimmäinen ryhmä voisi jatkaa matkaansa kelluen. Samalla he voivat jakaa jätesäkkejä ja kerätä joesta ja rannoilta roinaa (jos sitä nyt tehokkaan tiedotuksen jälkeen olisi). Oman veneen perässä voisi olla vaikka toinen vene roskia varten. Rannoille kasattaisiin isompia kasoja niissä kohdissa, joissa roskaa olisi paljon. Näihin kasoihin voisi tyhjentää myös oman ”roskaveneen sisällön”.

– Toinen ryhmä aloittaisi retkensä vähän myöhemmin, kun alkuhärdelli on ohi. He kasaisivat täyttyneet jätesäkit ja muut roskat starttipaikalta ja taukopaikoilta isoihin kasoihin seuraavan päivän noutoa varten. Ja voisivat sen jälkeen jatkaa matkaansa samaan tapaan kelluen ja siivoillen.

– Kolmas ryhmä lähtisi myöhään, kun starttipaikka on jo hiljentynyt ja kelluntajoukko menee edellä. Tämän jälkiporukan vastuulla on lopputarkistus ja -siivoilu.

– Lisäksi voisi olla vielä yksi vapaaehtoinen kaksikko, joka kulkisi illemmalla koko kelluntareitin pakettiauton kanssa rantoja pitkin joen molempia puolia. Näiden tehtävänä olisi kerätä satunnaisiin paikkoihin jääneet roskakasat ja veneet pakun konttiin ja tyhjentää paku päätöspaikan roskalavalle. Tällaista kokeiltiin muistaakseni vuonna 2004, jolloin kelluntareitin vierellä ajoi joku porukka jeepillä keräten roskia ja soittaen musiikkia.

Nuo siivoustalkoisiin osallistujat voisivat olla joko tavallisia vapaaehtoisia kellujia tai esim. jonkun yhdistyksen tai urheiluseuran porukkaa. Niillähän on yleensä rahankeräyslupa ja jos jostain saataisiin kustannettua heille pieni palkkio, se voisi mennä heidän edustamalleen organisaatiolle rahankeruuna. Lisäksi sama seura voisi myydä päätöspaikalle jääneet ehjät kumiveneet esim. kirpputorilla.

Sekin olisi tietysti mahdollista, että joku järjestö keräisi starttipaikalla vapaaehtoisia 2 euron tukimaksuja, joilla katettaisiin siivouskustannukset. Jos tieto kahden euron maksusta tulisi etukäteen kaikille Facebookin ja nettisivujen kautta, varmasti suurin osa sen maksaisi mielellään. Näillä osallistujamäärillä kassaan voisi tulla ihan kohtuullinen siivousbudjetti. Se pitäisi tietysti varmistaa, että kukaan ei alkaisi tapahtumasta liikaa hyötymään vaan suurin osa rahoista oikeasti käytettäisiin Keravanjoen ja Vantaanjoen hyödyksi.

Ja vielä yksi kaverini keksimä rahankeräystapa: Annetaan jollekin taholle lupa makkaran, limun ja veden myyntiin tauko- startti- ja päätöspaikoilla. Ainakin tänä vuonna rahaa olisi tullut melko reippaasti. Luvan hinta voisi olla esim. 25% myyntituloista ja tällä katettaisiin siivousporukan tukirahat.

Että semmosta… Tärkeintä varmaan tässä vaiheessa olis saada varmuus siitä, ettei kellunnan eteen hyödyllistä työtä tekeviä lähdetä enää syyttelemään mistään. Ja sit joku ideariihi pystyyn…

Missäs foorumissa näistä ideoista nyt sit vois jutella? Onko kukaan mun kanssa samoilla linjoilla? Olisko pollisilla tai jollain kaupungin edustajilla kiinnostusta järkätä jotain tilaisuutta aiheesta? Jos on niin facebook-ryhmän kautta varmaan kannattas kutsua koolle.

– Mikko Kiuru

20 kommenttia artikkeliin ”Kaljakellunta 2010 jälkipyykkiä

 1. Kannatan Vantaajoen nykyistä uurempaa virkistyskäyttöä, mutta kuten Mikko fiksusti toteaa, niin ”Kaljakellunta on paisunut sen ideologiaan ja resursseihin nähden liian isoksi”.

  Kokoontumisen jälkeensä jättämä sotku järkyttävää sekä ekologisesti että esteettisesti ja aiheuttaa alueen asukkaille ja jokivarressa liikkuville niin suurta mielipahaa, että EIKÖHÄN OLISI AIKA LOPETTAA KELLUNNAT TÄHÄN!!!

  Itsekin olen ollut parina vuonna mukana kellumassa, mutta nyt tunnen lähinnä häpeää osallistumisestani moiseen sikailuun.

 2. Ei taida onnistua lopettaminen. Vähän kun sanoisi, että eiköhän lopeteta juhannus tähän – kuolee liikaa jengiä. Varmasti jengi lopettas siihen mokoman turhan perinteen? Laki kun ei taida edelleenkään kieltää joessa kellumista niin mitenköhän sen lopettaisi? Ja jos sellainen laki tulisi joka juhannuksen tai kellunnan kieltäisi, millaisessa yhteiskunnassa me elettäisiin? Kieltäminen on aina helppoa. Sehän nähtiin jo kieltolain aikaan… Mut voihan sitä lopettamista kokeilla. Facebookiin vaikka sellainen ryhmä, että kuinka moni on valmis ensi vuonna jättämään leikin sikseen. Tai miten olis joku sellainen ”www.sanoeikaljakellunnalle.com” sivusto…

 3. Pieni korjaus: Onhan tuolla kaljakellunta.comissakin nykyään taas vinkkejä ja pelisääntöjä. Sivut on siis palanneet verkkoon wikimuodossa. Mutta tuskinpa tuolla kovin moni niitä käy lukemassa, kun tapahtuman päivä ja reittikin ilmoitetaan nykyään muualla. Eli varmaan siihen sosiaaliseen mediaan kannattaisi keskittää sitä tiedotuksen parantamista…

 4. Unohdin mainita, että tänä vuonna Facebookissa oli Kaljakellunnan siivousryhmä, jonka jäsenet sitoutuivat mukaan siivoustalkoisiin. Vähän epäselväksi mulle jäi kuinka moni osallistui oikeasti ja millä panoksella, mutta ainakin joku yritti organisointia! Hyvä hyvä!

 5. Taas pieni tarkennus kirjoitukseen, Vantaan Sanomista:

  ”Vantaalainen kierrätysyritys Stena Metalli Oy oli kiikuttanut hyvän tahdon eleenä Pitkäkoskelle kaksi kierrätysastiaa roskia varten.”

  Eli olihan siellä näköjään yritysyhteistyötäkin 🙂

 6. Olen Helsingin kaupungin rakennusviraston projektipäällikkö, myös Täti Vihreänä tunnettu, ja minun vastuullani on mm. roskaamiskampanjat. Oli ilo lukea Mikon kirjoituksia, että ongelmat oikeasti halutaan ratkaista, koska meillä rakennusvirastossakin on kovasti pohdittu, että tarttis tehdä jotain.

  Nyt näyttää siltä, että tapahtuman siivouskustannukset voivat nousta jopa 30 000 euroon ja se raha on siis veronmaksajien rahaa. Siivoustyötunteja meni ympäristötuotannolta lähes 300 miestyötuntia ja ekat jätemäärät ovat olleet 7.5 tonnia jätettä, siihen ei yksi lava riitä.

  Kaupunki on varmasti valmis tulemaan vastaan esim. jätelavojen kanssa, kunhan tapahtumalle saadaan kunnon pelisäännöt ja jotkut muut siivoamaan, kuin stadin duunarit, heillä on työtä ihan tarpeeksi puistojen hoidossa ja kaikki tämmöinen ikävä ylimääräinen vain masentaa.

  Järjestämme myös mielellämme palaverin asiasta. Ottakaa yhteyttä elina.nummi@hel.fi

  Poliisi neuvoi kaupunkia asianomistajana tekemään rikosilmoituksen kaljakellunnasta ja ennen kuin se tehdään, olisi hyvä tavata joku kokoonpano kellujien edustajia. Jos hyvää tahtoa löytyy, saattaa rikosilmoitus ehkä jäädä tekemättä.

  yhteistyöterveisin, Elina Nummi

 7. Hienoa, että Helsingin puolelta löytyy joku, joka on kiinnostunut ongelman ratkaisemisesta. Harmi vaan, että se tulee taas rikosilmoitus-uhkausten siivittämänä. Ne jotka tapaamiseen tulisivat, tuskin olisivat ”roskaaja-kellujia” edustavia henkilöitä eikä heitä kiinnosta pätkääkään mitkään rikosimoitukset. Jos on mahdollista jotenkin yksilöidä ne roskaajat niin niillehän sakot oikeasti kuuluisi enkä sellaisia rikosilmoituksia minäkään vastusta.

  Mut toi tapaamisidea on muuten kyllä hyvä. Mites Vantaan puoli? Toisinaanhan kellunta tapahtuu Vantaan puolella….

 8. Mikko, voimme pyytää tapaamiseen myös Vantaan edustajat, teemme muutenkin paljon yhteistyötä roskaamisongelmissa heidän kanssaan. Rikosilmoitus ei ole uhkaus vaan tällä hetkellä ainoa keino, jos emme saa tätä muuten järjestymään, mitä siis kovasti toivomme. Tää virasto, kutenn muutkin kunnalliset virastot, ovat kansan palvelijoita, ymmärrät varmaankin. Määrärahoja kiristetään koko ajan ja kaikki ylimääräiset menot ovat ikävä asia.

  Tästä vois yhteityöllä saada aikaan vaikka minkälaisen winwin-tilanteen, jos vaikka panimot kustantaisivat roskalavat ja jätemaksut, vapaaehtoiset siivoaisivat ja lapsiperheille annettaiiin mahdollisuus tulla hakemaan kumiveneet, joita kellujat eivät itse halua.

  Jos sinulla Mikko on auktoriteettiä kellujien keskuudessa tämän kellunnan ”isänä”, niin meille riittää, jos vaikka sinä ja muutama muu tulisitte tapaamiseen.

  Yhteydenottoanne kovasti odottaen, Elina

 9. Enpä usko, että minulla mitään auktoriteettiä muihin kellujiin on. Se nähtiin jo siellä edellisessä oikeudenkäynnissä, jonne pyysin tukijoukkoja… Juuri ketään ei tullut 🙂 Mutta lupaan omalta osaltani herättää keskustelua täällä ja Facebookissa ja yritän saada siivousongelmasta kiinnostunutta porukkaa kasalle. Facebookissa on myös se ”Kellunnan siivousryhmä”, johon on liittynyt tähän mennessä jo 17 henkilöä.

  En kuitenkaan ymmärrä miten voisitte saada tapaamiseen ketään, jos nimeätte heidät ”kellujien edustajiksi” ja samalla kerrotte tekevänne asiasta rikosilmoituksen… Varmaan moni on tältä pohjalta kiinnostunut ”edustamaan” kelluntaa.

  On eri asia edustaa tapahtumaa ja yrittää auttaa ongelmien ratkaisemisessa. Minä en tule edustamaan Kaljakelluntaa enkä kellujia, mutta tapaamiseen voin tulla, jos se toteutuu hyvässä hengessä vapaamuotoisena keskusteluna ilman mitään syytteiden nostamista.

  Mutta toki voitte puolestani tehdä rikosilmoituksen kenestä haluatte. Tällä kertaa sen voisi vaikka kohdistaa Facebook-yhteisöpalvelulle sillä tapahtumaa organisoitiin siellä. Niille tuollainen 30 000 euron siivouslasku ei varmaan ole mikään ongelma. Tuletteko muuten jatkossa kilpailuttamaan siivouksen? Veikkaan, että moni yritys pystyisi tekemään sen murto-osalla tuosta rahasta, jonka nyt väitätte käyttäneenne siivoukseen. Mäkin voisin harkita toiminimen perustamista tuon takia.

  Sekin olisi kiva tietää paljonko verorahoja käytettiin siihen täysin turhaan oikeudenkäyntiin viime vuonna. Ei varmaan ole mitään halpaa lystiä. Veronmaksajathan maksoi syytettyjen lakimieskulut ja kaiken muunkin. Mäkin olisin saanut päivärahat tuosta oikeudenkäynnistä, jos olisin halunnut.

  Mut joo, tarkoitukseni ei ole näsäviisastella tai ärsyttää. Roskaamisongelma on todellinen ja se pitää ratkaista. Oikealla tiellä ollaan, kunhan saatais vielä se hyvä fiilis tähän keskusteluun 🙂 Yritän jatkossa parhaani ja yritän saada niitä ihmisiä kasalle.

  Mutta minä en edusta kaljakelluntaa enkä kellujia! Ihan kuten en edusta vappua tai juhannustakaan tai yhtään ainutta ihmistä, joka viikonloppuna jättää roskia kaupungin kaduille.

 10. Nuohous Ruusulampi hoitaisi siivouksen 28 000.- Aivan helposti.Ehkä jopa 27500,-
  Mielestäni olisi syytä hoitaa oikeuden eteen myös se heebo, joka kutsuu porukat Vappua viettämään kaivopuistoon. Kellunnasta häiriintyneiden paikallis asukkaat voisivat mielestäni muuttaa esim. Forssaan omiin liitosalueisiin. Myös talven jäljiltä jalkakäytävillä haisevat koiran paskat olisi asiallista liittää tähän samaan keskustelu pakettiin.
  -ymmärrättehän Ellu leikin-

 11. Kuinkakohan paljon kaupunki säästäisi jos täti vihreä tomitettaisiin mielisairaalaan?
  Mites se menikään. Neljä miestä katsoo, kun yksi ei yksi nojailee lapioon. Kaupungin miehet nääs hommissa. Jos olisi aikaa ja energiaa jättäisin poliisille tutkinta pyynnön vihreän tädin toiminnasta.

 12. Hyvä Elina Nummi,

  30 000 € tarkoittaa käytännössä sitä että 125 ihmistä tekisi 8 tunnin työpäivän ja jokaisen tuntipalkka + työnantajakustannukset ym. olisivat yhteensä 30 €. Koska kaupunkien hankinnat ja kulut ovat julkisia niin kertoisitko ystävällisesti mistä voin käydä tarkistamassa mihin tuo mainitsemasi 30 000 € saatiin kulumaan?

  Ystävällisin terveisin,
  Mari Kiuru

 13. Vielä huomiona se, että jos Elina Nummen mainitsema 7,5 tonnia jätettä pitäisi paikkansa niin se tarkoittaisi että lähes jokainen poliisin arvioimasta 2000 venekunnasta olisi jättänyt kumiveneensä roskaksi rannalle. Tämän laskelman perusteena on käytetty tyypillistä kaljakelluntavälinettä Sevylor Caravelle K65D (uimarantavene), jonka paino on 4.2 kg. Voisiko mitenkään olla niin että sitä jätettä Keravan ja Vantaanjoen rannoille jää muutenkin, mutta kaupunki aktivoituu siivoamaan vasta kun on pakko? Ainakin itse olen jokaisena osallistumisvuotena kuljettanut veneeni kotiin säilytykseen seuraavaa vuotta varten.

 14. Painavimmat jätteet on varmasti niistä lautoista, joita on monena vuonna kritisoitu. Itse olen aiemmin esittänyt jopa toiveen, että kelluntaan ei osallistuttaisi lautoilla ollenkaan, koska niiden siivoaminen rannoilta on erityisen vaikeaa.

  Olisi kiva tietää kuinka monta lauttaa jäi ulkopuolisten purettavaksi ja siivottavaksi tänä vuonna. Ainakin aiempina vuosina hyljättyjen lauttojen omistajia selviteltiin nettissä julkaistujen kelluntakuvien avulla. Jäljittäjinä toimi aktiiviset ja vastuuntuntoiset kellujat, ei kaupunki eikä poliisi.

  Mutta 7,5 tonnia kuulostaa joka tapauksessa hurjalta. Tapahtumapaikalla otetuista valokuvista ja videoista voi hyvin päätellä, että suurin osa – HYVIN SUURI osa jätteestä on ollut vinyylisiä veneitä, ilmapatjoja, pahvilaatikoita, alumiinisia tölkkejä yms. kevyttä jätettä. Pyöräilin myös itse kelluntareitin alusta loppuun joen vartta pitkin, joten tiedän melko tarkalleen millaista jälkeä siellä rannoilla oli. On äärimmäisen vaikeaa käsittää mihin kaupunki on saanut tuhlattua 30 000 euroa veronmaksajien rahoja! Jos olisin helsinkiläinen vaatisin asiasta tarkkaa selvitystä.

  Mutta tiedoksi kaikille roskaamisesta ärtyneille: Suunnitelmat kellunta-rokaamisen ehkäisemiseksi tulevaisuudessa jatkuvat kulissien takana. Kaljakellunnan siivousryhmä facebookissa on kuulemma aktivoitumassa tehokkaammaksi tsydeemiksi. Lisätietoja tulee kunhan kuulen itse lisää.

 15. Keskusteltuani Mikon kanssa puhelimessa, jäi hyvä fiilis tulevasta vuodesta. Kaljakellunnan siivousryhmä tulisi näyttämään esimerkillisen siivoustalkoon, alkaen jo heti lähdöstä. Viranomaisille ei näin ollen tulisi olemaan mitään negatiivista sanomista ja medialle teemme selväksi, että kaljakellunta on hieno/puhdas kesä tapahtuma. Kaljakellunnan siivousryhmä ei ota vastuuta siis kellujista, ja tai mahdollisista hukkumistapauksista, vaan järjestää totaalisen siivouksen rannoilla.
  Kaljakellunnan siivousryhmä voisi tavoitella FB ryhmään jäseniä, jotka olisivat halukkaita ensivuoden kellunnan siivousryhmäksi. Jatkot voidaan sitten pitää kun rannat on putsattu ja kaljakellunnan siivousryhmä kustantaa viulut 🙂
  Itselläni on EA1, joten muitakin kortin omaavia voisi olla edustettuina tapahtumassa. (partioimassa mahdollisia loukkaantumisia).

 16. Kiitokset Eskeliselle. Osallistun mielelläni (EA2 suoritettuna, vaikkakin vanhentunut), kunhan kaikki pysyy epävirallisena. Käsittääkseni tapahtuman luonne on alusta asti ollut se, ettei kyse ole mistään virallisesta tapahtumasta, vaan saman henkisten ihmisten kokoontumisesta mukavaan kesäpäivännviettoon. 14 vuotta on mennyt ilman onnettomuuksia, mutta tänä vuonna osallistuijien määrä oli käsittämätön. Mitä suurempi tapahtuma, sitä suurempi riski.. Toivoisin, että tässä vaiheessa Vantaan ja Helsingin kaupungit tunnustaisivat uudenlaisen kesäperinteen syntyneen (http://www.suomi-seura.fi/site_v3/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=117&category_id=1&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=32&vmcchk=1) ja ottavan oman roolinsa tapahtuman valvonnassa. Kyllähän esim. koulun alkajaisiin ja päättäjäisiinkin liittyy omanlaisiaa riskejä, vaikkei kukaan ole niistä erityisesti vastuussa.

 17. Voisin Mikko olla mukana siivoomassa. Pidetään yhteyttä.

 18. Hienoa… Meinattiin siskon ja hänen miehen kanssa osallistua tapahtumaan ensimmäistä kertaa, ja ollaa pohdittu omalta osalta siivouksen/roskaamisen ehkäisyä. ja tultiin sellaiseen ajatelmaan jos me Kuopiosta asti kerta tullaan tapahtumaan niin miks me ei samalla vaivalla hoidettaisi omia jätteitä asiankuuluvii kohteisiin. Uskon että kyseinen toiminta ei aiheuttaisi liikaa vaivaa siihen nähden mitä esim:porukka kuluttaa aikaa tapahtumaan valmistautumiseen… otetaa lisäksi esimerkki vapaa ehtoisesta yrityksestä joka toimittaisi jätelavat paikalle. jos esimerkkinä olisi Matiaksen jätehuolto KY (yritystä ei kai ole oikeasti olemassa) He hoitaisivat jätelavat paikalle (joka on minusta esimerkki kohteliaisuudesta kokootumista kohtaan) Niin en varmasti epäröisi mille firmalle maksaisin jatkossa siitä että jos minulta aiheutuu jätettä jolle täytyisi tilata firma hoitamaan ne pois. Ja jos kasvussa olevat tulevaisuuden vanhemmat ovat mukana kellunnassa voisivat pohtia asiaa äkökulmasta joka ei liity aiheeseen mutta on verrattavissa. jos heidan 2-5v enkeli leikkisi esimerkkinä leikkipuistossa ja ei sillä hetkellä huomaisi oman enkelin koskettavan HIV positiivisen neulaa. Se että kokoontumiseen osallistuvan täytyisi uhrata 10-40min omien jätteiden sijoittamiseen oikeaan kohteesee ei pitäisi olla suuri vaiva.
  Kiitos ja näkemisiin kesä 2011 kellunassa…
  kuullostampa kirjoituksessani kovinkin tiukkapipoiselta ja jäärältä äijältä. 😀 mutta haluan että kokoontumisesta aiheutuva jälkisotku olisi mahdollisimman vähäistä..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.