Core 2 Duo Macbook ensikokemuksetApple Storesta 8.11. tilaamani valkoinen 2 GHz MacBook saapui tänään. Lähetysseuranta kertoi kuljetusliikkeen olevan UPS, joten soitin heille varmistaakseni toimitusajan. He eivät kuitenkaan voineet arvioida toimitusaikaa eikä heidän läheteillään ole kuulemma kännyköitä, jotta voisivat varmistaa vastaanottajan olevan paikalla ennen lähetyksen saapumista. Itselläni oli kuitenkin normaali työpäivä, joten en voinut jäädä kotiin odottelemaan milloin lähetti sattuu saapumaan. Apple ei myöskään salli toimitusosoitteen muuttamista jälkikäteen esim. työpaikalle. Hetken ihmeteltyämme vaikeaa tilannetta sovimme UPS:n asiakaspalvelijan kanssa, että haen lähetyksen suoraan UPS:n varastolta. Sain siis paketin, mutta hieman jäi harmittamaan tällainen joustamaton toimitustapa.

Sitten itse aiheeseen eli laitteeseen…

Uudistuneessa MacBookissa kiinnitti ensimmäisenä huomiota rannetuen väri. Ensimmäisissä MacBookeissa se oli muistaakseni valkoinen (saman värinen kuin näppäimistö), mutta tässä uudessa C2D-versiossa rannetuki on vaalean harmaa. Ilmeisesti Apple on saanut tarpeeseen rannetuen tummumiseen liittyvistä valituksista. Muutos on kyllä aiheellinen sillä esim. Stockmannilla näkemäni ensimmäisen sukupolven MacBook oli tummunut rannetuen kohdalta todella ruman näköiseksi.

Uusi C2D MacBook vaikuttaa heti ensi silmäykseltä todella upealta laitteelta. Valkoinen malli on omasta mielestäni hienomman näköinen kuin musta. Laite on hieman leveämpi kuin 12″ iBook, mutta muuten sirompi. Vanhaa iBook-käyttäjää miellyttää myös se, ettei avaamiseen tarvita enää minkään napin painamista vaan läppä pysyy kiinni magneetin avulla. Toinen hieno uudistus on MagSafe-virtalähde, joka varmistaa, ettei virtaliitin vaurioidu eikä läppäri tipu pöydältä, vaikka johtoon kompastuisi. Kolmas käsin kosketeltava uutuus on kauko-ohjain, jolla voi käyttää OS X:n Front Row -käyttöliittymää.

Näiden ensihavaintojen jälkeen oli aika syventyä laitteen muihin ominaisuuksiin. iBookiin verrattuna MacBookin näppäimistö tuntuu huomattavasti paremmalta. Myös näyttö on tarkempi ja kirkkaampi. Itse pidän MacBookin kiiltävästä glossy-pinnasta enemmän kuin iBookien ja iMacien matta-näytöistä. MacBookin näytön katselukulma on hiukan kapeampi kuin iMacissa, muttei mitenkään liian häiritsevästi.

Ulkoiset liitännät ovat laajentuneet digitaalisillä ääniliitännöillä sekä digitaalisella mini-DVI -näyttöliitännällä. Ainoastaan FireWire 800 jää toivelistalle. Myös kahden näytön käyttäminen onnistuu nyt ilman Screen Spanning Doctor -kikkailua, johon iBookin kanssa joutui vielä turvautumaan.

MacBookin ensimmäinen käynnistys oli hermoja raastavan jännittävä kokemus. Olen melkein aina joutunut pettymään LCD-näyttöihin niissä olevien kuolleiden pikseleiden takia ja se onkin aina ensimmäinen asia, jonka uusissa tietokoneissa tarkistan. Asetusten tekemisen ja ensimmäisen käynnistyksen jälkeen sain onneksi huomata, että poikkeuksellisen laadukas yksilö oli sattunut omalle kohdalleni. Ei yhtään kuollutta pikseliä! Hurraa! Uskomatonta!

MacBook toimii aivan kuten iMac-kotikoneeni. Käyttöjärjestelmä toimii nopeasti, iLife-ohjelmat avautuvat silmänräpäyksessä ja kaikki toimii Applemaisen tutusti. Uuden Core 2 Duo -prosessorin tuoma tehonlisäys ei varsinaisesti näin pikaisella testauksella näy missään, mutta onhan se hienoa tietää, että koneen sisällä jyllää nyt 64-bittinen suoritin odottamassa seuraavaa Leopard -käyttöjärjestelmää, joka sisältää tuen 64-bittisyydelle. Pelaamiseen uusi MacBook ei sovellu huonon näytönohjaimen takia, mutta peruskäyttöön ja matka-/kokousläppäriksi tämä on aivan erinomainen laite. Pehmeä laukku kannattaa kuitenkin hommata heti kättelyssä, ettei kaunis ulkokuori ehdi naarmuuntua pilalle.

Annan laitteelle kouluarvosanan 9. Kymppi olisi tippunut, jos laitteessa olisi edes vähän parempi näytönohjain (itse en sitä tosin tässä käytössä tarvitse).

Korjaus: Myös vanhemmissa MacBookeissa on kuulemma vaalean harmaa rannetuki. Kiitokset korjauksesta nimimerkille MasBe.

Did you like this? Share it:

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.