Ajokortin hankkiminen Thaimaassa, osa 5: Korttien uusiminen

Tuli aika uudistaa umpeen menneet väliaikaiset ajokortit (mopo ja auto), joiden hankkimisesta juttusarjan edellisissä osissa kerroin (alkuun pääset tästä). Koska itselläni on vain turistiviisumi, sain hakea vain uutta väliaikaista (1 vuoden) korttia. Jos olisin ollut työviisumilla maassa, olisin voinut hakea pysyvämpää (5 vuoden) korttia. Noh, vuosikin riittää minulle ja aikaa kortin uusimiseen on taas umpeen menon jälkeenkin vielä vuosi. Eli viimeistään tämä prosessi täytyy suorittaa uudelleen kahden vuoden kuluttua.

Korttien uusiminen eteni seuraavasti:

1. Ensin piti hakea asumistodistus (proof of residence) immigration officesta. Aluksi virkailija väitti, että turistiviisumilla ei enää nykyään saa näitä “proof of residence” todistuksia, mutta kun selitin, että tarvitsen sellaisen välttämättä ajokortin uusimiseen, annettiin hakemuskaavakkeet minulle täytettäväksi (500 baht maksua vastaan). Asumistodistuksen saamiseen tarvitaan hakemuksen lisäksi kaksi valokuvaa, valokopiot passista ja viisumista sekä valokopio vuokrasopimuksesta. Todistuksen hain sitten immigrationista muutaman arkipäivän kuluttua hakemusten jättämisestä. Prosessi on nykyään ainakin Chiang Maissa kivuttomampaa sillä näiden asioiden hoitaminen on erotettu viisumiosastosta omiin tiloihin. Asiointi oli siis helppoa ja nopeaa.

2. Tämän jälkeen kävin taas lääkärin juttusilla, jolta hain lääkärintodistuksen. Terveystarkastus oli kertakaikkisen nopea ja pintapuolinen. Ainoastaan verenpaine mitattiin. Lisäksi lääkäri kysyi, että näenkö hyvin, johon vastasin tietysti myöntävästi. Näillä eväillä saatiinkin sitten lääkärintodistus hintaan 100baht. Aikaa kului n. 10 minuuttia. Huom: yksi lääkärintodistus riittää vaikka uusittavia ajokortteja on kaksi. Valokopio + alkuperäinen riittävät. Sama juttu asumistodistuksen kohdalla.

3. Seuraavaksi suuntasin taas ajokorttitoimistoon, jossa odottikin taas thai-tyylinen byrokratian temppurata:

– Ensin suuntasin infotiskille, josta ohjattiin
– kopiotiskille, josta ohjattiin
– takaisin infotiskille, josta ohjattiin
– värinäkötestitiskille, josta ohjattiin
– takaisin infotiskille, josta annettiin vuoronumero, jolla pääsi jonottamaan
– palvelutiskille, josta ohjattiin
– valokuvapisteeseen vuoronumerojonoon, josta pääsi
– valokuvapisteeseen valokuvattavaksi

Tässä prosessissa meni alle 2 tuntia ja siitä suurin osa meni odotelessa tuohon palvelutiskille. Ilmeisesti joku ruokatauko keskeytti siellä jonon etenemisen. Ajokorttitoimisto veloitti tästä temppuradasta vähän päälle 300 baht, joka sisälsi valokuvamaksut ja muut.

Ja nyt on sitten taas vuoden ajokortit taskussa. Hurei!

Juttusarjan seuraavaan osaan pääset tästä ››

Did you like this? Share it:

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.