Ajokortin hankkiminen Thaimaassa, osa 3

kortti

Ajokortti on nyt plakkarissa! Koko päivä siinä meni, mutta kyllä se kannatti. Näin prosessi eteni:

Heräsin tänään aikaisin, joten päätin suunnata ajokorttitoimistoon. Olin paikalla n. klo 8:30 ja ilmoittauduin autokouluun. Jouduin teettämään viereisellä tiskillä vielä uudet kopiot passista, asumistodistuksesta ja lääkärintodistuksesta, koska auto- ja mopokorteille on omat hakemukset omine liitteineen.

Kun olin saanut byrokratian hoidettua ensimmäisellä tiskillä, minut ohjattiin seuraavalle tiskille. Siitä päädyin sitten n. 100 hengen ryhmään, joka sullottiin ensin yhteen huoneeseen. Siellä tehtiin jokaiselle yksitellen värinäkökoe muiden seuratessa vierestä. Tunnelma oli tiivis 🙂

Kun kaikki oli testattu ja todettu värejä näkeviksi, oli vuorossa reaktioaikatesti. Se tehtiin siirtämällä jalka kaasupolkimelta jarrulle. Tietokone mittasi reaktioajan. Huone tyhjeni sitä mukaa kun testin läpäisseet poistuivat sieltä. Värinäkötesti ja reaktioaikatesti olivat täysin läpihuutojuttuja, vaikka kukaan ei neuvonnut mitään englanniksi. Muiden mallia seuraamalla pärjäsi loistavasti.

Seuraavaksi koko ryhmä ohjattiin isompaan luokkahuoneeseen, jossa kuunneltiin pari luentoa ja katsottiin opetusvideo. Me länkkärioppilaat (2 kpl) saatiin myös oppikirjat, jossa liikennesäännöt ja liikennemerkit oli selitetty englanniksi. Ihan hyvä juttu, koska muuten koko neljän tunnin opiskelusessio tapahtui thaimaan kielellä eikä siitä tajunnut yhtään mitään.

tuktuk

Päivän aikana oli yksi lyhyt jalottelutauko ja 20 minuutin lounastauko. Monet ostivat apetta aulan kahvilasta.

coffee

Kun luennot oli kuunneltu, oli aika siirtyä “kirjalliseen” teoriakokeeseen. Porukkaa oli niin paljon, että jouduimme odottelemaan n. 45 minuuttia ennen testiin pääsyä. Koe tehtiin tällaisilla tietokoneilla:

kirjalliset

Itse jouduin tekemään kokeen kahteen kertaan (erikseen autokortille ja mopokortille). Monivalintakysymyksiä oli yhdessä testissä 30 kpl ja niistä seitsemään sai vastata väärin. Itse selvisin molemmista testeistä ensimmäisellä yrityksellä. Kun teoriakoe oli suoritettu, nakutteli virkailija papereihin suorituksesta todistavat leimat.

result

Sitten olikin aika siirtyä varsnaiseen ajokokeeseen talon viereen toiselle tontille. Tässä vaiheessa sain kuulla, että ajokokeet pitää suorittaa itse tuoduilla ajoneuvoilla. Itselläni ei tietenkään ollut autoa mukana, joten se koe jäi suorittamatta. Moporadan kävin kuitenkin ajelemassa, jonka jälkeen sain papereihin taas uuden papukaijamerkin.

papuja

Testiajotkin tehdään muuten ison yleisön katsellessa vierestä. Virkailijat höpöttivät myös jatkuvasti megafoneihin jotain, mutta itselleni ei valjennut missään vaiheessa että mitä.

ajoa

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen kiikutin paperit taas officen infopisteeseen, josta sain uuden vuoronumeron viereiselle tiskille. Kun oma vuoro koitti, minulta laskutettiin 155 bahtin maksu ja otettiin pärstäkuva. Sen jälkeen uunituore ajokortti tipahti painokoneesta.

jono

Sain tosiaan täällä kertaa pelkän mopokortin. Kunhan saan jostain auton käsiini, käyn ajelemassa autoradankin läpi. Kokonaisuutena ajokortin ajaminen Thaimaassa on yhden päivän läpihuutojuttu, kunhan hoitaa tarvittavat paperityöt etukäteen. Kansainvälisen ajokortin hankkiminen ja muuttaminen thaimaa-kortiksi olisi tietysti helpompaa, mutta ainakin olen taas yhden kokemuksen rikkaampi.

Päivitys 14.3.2013: Kävin eilen ajamassa myös auton ajokokeen läpi. Eli nyt on taskussa seka mopokortti että autokortti. Auton koeajotesti oli hitusen mopotestia vaikeampi. Piti tehdä taskuparkkeeraus sekä peruuttaa kapean radan läpi. Periaatteessa iisi juttu, mutta itselläni oli käytössä aika leveä auto. Peruutus oli pikkasen hankalaa, kun peilit hipoi koko ajan sivutolppia. Ajokortin noutaminen ajokokeen jälkeen vaati taas yli tunnin jonotuksen asiointitiskille. Hintaa autokortille tuli 205 batia.

ajokortti

Tarina jatkuu vielä seuraavassa osassa >>

Did you like this? Share it:

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.