4K, UHD, HDR ja kotiteatteri, osa 2

Aiemmassa jutussa kerroin ensikokemuksia 4K-kotiteatterin rakentamisesta ja ensimmäisen Ultra HD Blu-ray elokuvan katselusta. Tuon jutun jälkeen on tullut vietyä hommaa taas reilusti eteenpäin. Nälkähän tunnetusti kasvaa syödessä…

Alkuvaiheen säätämisen jälkeen sain myös Playstation 4 Pron toimimaan 4K HDR tilassa. Sen jälkeen XBOX One S -laite vaihtui vielä nopeampaan X-versioon. Näiden myötä myös 4K-pelaamisesta on alkanut karttumaan kokemusta.

XBOXini kovalevyltä löytyy tällä hetkellä seuraavat 4K-pelit: Gears of War 3, Gears of War 4, Halo 5, Forza Motorsport 7 ja Killer Instinct. Pleikkarin vastaava lista on: Horizon Zero Dawn, Wipeout Omega Collection, Uncharted 4, The Last of Us: Remastered  ja The Last Guardian.

Ja pakko se on taas myöntää… Onhan nämä 4K-pelit aivan käsittämättömän hienoa silmäkarkkia, vaikka tähän asti Full HD on muka ollut enemmän kuin riittävä tarkkuus. Yksi huono puoli näihin 4K-peleihin kuitenkin liittyy: Näiden asentamisessa menee ikä ja terveys! Joidenkin pelien koko on yli 100 Gt! Eikä tähän vaivaan auta edes levy-version hankkiminen, sillä päivityspaketit on koko pelin kokoisia. Mistäs sen valokuitu-liittymän saisikaan tilattua? Mihin tämä päivitysrumba oikein päättyy…?

Pelikonsoleiden, telkkarin ja vahvistimen lisäksi vaihdoin myös Apple TV:n uudempaan 4K-versioon. Se puskee näytölle Dolby Vision -nimistä 4K HDR-kuvaa (nuo pelikonsolit käyttää kilpailevaa HDR 10 -formaattia). Dolby Visionin saadakseni jouduin vaihtamaan HDMI-kaapelin uuteen sillä vanha piuha ei tuota kuvaa jaksanut siirtää vahvistimelta TV:lle. Myös XBOXin 4K-kuvaan tuli kipinöintiä vanhalla kaapelilla. Kaiken kukkuraksi uusi HDMI-kaapeli ei mahtunut vanhaan kaapelikouruun eli jouduin vetämään tälle letkulle vielä omat kourutkin. Aikamoista säätöä! Mutta nyt on sitten viimeinenkin muuri purettu aidon 4K HDR -kuvan tieltä. Aika kauan siinä menikin.

Eli yhteenvetona: Kotiteatterin päivitys 4K-aikaan on melkoinen urakka. TV, vahvistin, kaapelit, pelikonsolit ja Apple TV… ihan koko pakka piti panna uusiksi. Sen lisäksi oli vielä kaikkien asetusten säätäminen. On vaikeaa uskoa, että kovin moni tähän puuhaan jaksaa ryhtyä ellei ole tällainen itseni kaltainen tekniikka-intoilija. Enkä lopulta ole edes varma onko lopputulos oikeasti kaiken rahan ja vaivan arvoista. Ehkä se Full HD OLED olisi itsellenikin riittänyt ihan hyvin. Mutta tulipahan tehtyä. Ja niinhän se yleensä on, että eron huomaa parhaiten silloin kun siirtyy paremmasta tekniikasta takaisin vanhaan, ei toisinpäin.

Ainiin.. Näiden uusien järjestelmien tukema Dolby Atmos -ääniformaatti mahdollistaisi jotkut ihan uudet efektit kattoon asennettavien kaiuttimien avulla. Mutta ehkä jätän sen kiven nyt kuitenkin tässä vaiheessa kääntämättä.

Edit: Halo 5 lisätty listaan (on muuten myös järjettömän komea X:llä pelattuna)

Did you like this? Share it:

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.