Täysi-ikäinen Kaljakellunta 2014

(Tämä juttu on alunperin julkaistu toisessa blogissa 3.8.2014 ja siirretty tänne vasta helmikuussa 2017)

Ja näin on taas yksi Kaljakellunta onnistuneesti takana. Kukaan ei tänäkään vuonna hukkunut eikä ilmeisesti muutakaan vakavaa sattunut. Roskaa varmaankin jäi taas rannoille, mutta tähän täytyy heti todeta, että tapahtumaa pitkään seuranneena olin yllättynyt siitä, ettei sotku ollut starttipaikalla läheskään niin paha kuin joskus aiempina vuosina.

Ehkäpä roskalavat ja siivouspartiot tekivät tehtävänsä entistä paremmin? Vai olisiko osallistujat jo tunteneet vastuunsa paremmin? Vaikea sanoa, mutta harvoin starttipaikka on näyttänyt näin siistiltä klo 17:20 Kaljakellunnan iltapäivänä. Ja nyt sentään tehtiin kaikkien aikojen kävijäennätys!

Tietysti kun tällaisen kommentin menee sanomaan niin heti löytyy tuhatpäinen joukko ihmisiä, jotka pystyvät vedenpitävästi todistamaan sen kuinka Kaljakellunta on (jälleen kerran) tuhonnut Suomen arvokkaimman lohijoen kamalalla ympäristökatastrofiin verrattavalla terrorismilla. Eli ehkä parempi jättää tämä aihe sikseen. Ongelmia varmasti aiheutui ja se on kaikilla tiedossa. Ainoa mihin aikaa kannattaa mielestäni käyttää, on miettiä miten haittoja voidaan jatkossa vähentää vielä entisestään.

Aikuistuuko 18-vuotias Kaljakellunta?

Nyt kun kaljakellunta-perinne on kasvanut aikuiseen 18 vuoden ikään, on ehkä muutenkin syytä viettää tovi erilaisten kehitysajatusten äärellä. Jatkuuko perinne entiseen tapaansa tästä eteenpäinkin keräten vuosi vuodelta lisää osallistujia? Joudutaanko tapahtuma kenties jossain vaiheessa jakamaan usealle päivälle, jotta kaikki mahtuisivat jorpakkoon ilakoimaan? Voisiko tapahtumaa kehittää vähitellen johonkin virallisempaan suuntaan?

Kaljakellunnalla ei ole koskaan ollut virallista järjestäjää, joten sen kehittäminen johonkin tiettyyn suuntaan voi olla haastavaa. Silti tapahtuma on kasvanut niin järjettömiin mittasuhteisiin, että asiasta on pakko käydä jotain keskustelua. Tässä oma korteni kekoon ja keskustelun avaus aiheesta.

Mallia muualta?

Espanjassa on jo 30 vuoden ajan järjestetty Transsegre-tapahtumaa, joka on kaksi päivää kestävä joki-/kelluntatapahtuma. Sivusto on katalaanin kielinen, joten kielitaidoton joutuu ottamaan siitä selvää Google Translatorin avulla.

Transsegre is the most important festival known around the Lands of Lleida has become almost a collective summer festival that takes place in the town of Balaguer.

Heat, water, rampant imagination and a festive atmosphere are the main ingredients of this festival, a celebration that claims the natural recovery of the river by a decrease crazy and competitive each year brings together more enthusiastic participants of the original buildings craft.

The race lasts two days crazy. The first part of the tour begins Saturday afternoon in an atmosphere of joy. The boats leave Camarasa reservoir and begin the descent to the beach calm waters of St. Lawrence.

At night, the park Transsegre every year is a big party entertained with a show that opens Transsegre, and a great concert that lasts until dawn.

Sunday, the festival continues water. At ten in the morning, participants came to fruition Saturday, struggling with the aftermath, leaving the rush of Partidor Gerb, and make a journey of more than four kilometers to finish again Balaguer.

Everyone participates in the celebration, because while boaters make efforts to finish the race, and the accompanying large audience with fun entertainment groups that are shorter waiting from land.

Eli kyseessä on ilottelu, jossa kuljetaan jokea pitkin kahden päivän ajan ja samalla reitin varrella järjestetään musiikkitapahtumia ym. ohjelmaa. Kuvagalleriaa selaamalla ja videoita katselemalla selviää, että yhtymäkohtia tämän tapahtuman ja Kaljakellunnan välillä on paljon. Erojakin tietysti on ja suurimpana varmasti se, että Transsegre on jo kauan sitten tehnyt muuntautumisen epävirallisesta ilottelusta viralliseksi tapahtumaksi. Sivuston alalaidasta löytyy kunnioitettava rivi (ilmeisesti) virallisten tukijoiden logoja:

Vaikka tolkuton sääntelypolitiikka tekeekin Suomesta täysin poikkeuksellisen kieltolandian niin voitaisiinko tässä asissa toimia samalla tavalla kuin muualla EU:ssa? Voitaisiinko Kaljakellunnalle muodostaa jonkunlainen voittoa tavoittelematon organisaatio, jota tukisivat erilaiset tahot? Viime aikoina uutisoidut överisääntelyt huomioon ottaen epäilen tätä vahvasti. Enkä oikeasti tiedä miten tuo Transsegre-tapahtuma on tarkalleen ottaen organisoitu ja onko järjestäjät vapautettu vastuusta mahdollisissa loukkaantumis- tai hukkumistilanteissa. Selvitettäviä asioita olisi varmasti paljon.

Transsegre järjestetään maassa, jossa viinit ja muutkin viinakset voi ostaa ruokakaupasta ja alaikäisillekin tarjotaan viiniä. Kannabistakin saa vapaasti kasvattaa ja käyttää. Kulttuurierot tämän maan ja meidän oman kieltolandian välillä ovat siis suuret. Viime kesänä kävin Barcelonassa ulkoilmaelokuvatapahtumassa ja sinne sai mennä oman picnic-korin kanssa tai halutessaan juomat sai ostaa alueen myyntipisteestä. Koko tapahtuma-alue oli anniskelualuetta eikä omien juomien ja ostettujen välille rakennettu keinotekoisia aitoja. Tältä pohjalta voi tuntua mahdottomalta, että näiden kahden EU-maan välillä voisi olla mitään yhteistä – varsinkaan alkoholipitoiseen tapahtumaan liittyen.

Toisaalta Kallio Block Partyn ja Ravintolapäivän tapaiset happeningit herättelevät toivoa siitä, että Suomessakin voitaisiin olla menossa avoimempaan suuntaan tapahtumakulttuurisssa. Pysyköön sääntelyneuroosin omaavat virkaintoilijat niissä kaupallisissa tapahtumissa eväskoreja kyttäämässä ja vapautetaan pienimuotoisemmat voittoa tavoittelemattomat tapahtumat kukkahattutätien ikeestä! Miten olis?

Muutoshalukkuutta vai muutosvastarintaa?

Mutta ennen kuin kirjoituksen aihe menee ihan sivuraiteille niin palataan sen aikuistumis-kysymyksen juurelle: Halutaanko, että Kaljakellunta jatkuu kuten tähänkin asti ns. villinä kokoontumisena vai tulisiko sitä yrittää yhteisesti kehittää johonkin suuntaan?

Voisiko Kaljakellunta-perinteestä oikealla tavalla kehittämällä muodostua Helsingin ja Vantaan kaupunkien yhteinen kesätapahtuma, josta olisi huomattavasti enemmän hyötyä kuin haittaa? Voisiko Kaljakellunnasta tulla yksi pääkaupunkiseudun matkailun vetonaula ilman että sitä säädeltäisiin ja holhottaisiin pilalle? Mielestäni tähän voisi pyrkiä. Onhan Kaljakellunta jo nyt ulkomaita myöten tunnettu tapahtumaperinne eikä Suomesta löydy varmaan enää ainuttakaan ihmistä, joka ei tietäisi siitä. Tällaisen tietoisuuden luominen paikalliselle tapahtumalle ei taatusti ole helppoa tai halpaa.

Missä tästä asiasta voisi käydä avointa keskustelua? Kaljakellunnan virallinen sivusto suljettiin poliisin pyynnöstä jo vuonna 2008, joten ainoa foorumi keskusteluille taitaa olla sosiaalinen media. Jonkun pitäisi vaan uskaltaa tehdä avaus aiheesta. Vantaa? Helsinki? Panimoliitto? Batman?

P.S. Ylen Aikainen kävi haastattelemassa allekirjoittanutta Kaljakellunnan historiaan liittyen. Haastattelun voi kuunnella täältä:
http://areena.yle.fi/radio/2345198.

Tuo haastattelu tehtiin tämän kirjoitukseni pohjalta: Kaljakellunnan syntyhistoria (linkki ja sen takana oleva juttu päivitetty 7/2015)

Did you like this? Share it:

2 kommenttia artikkeliin ”Täysi-ikäinen Kaljakellunta 2014

  1. Juuri näin. Olisikohan aika muuttaa jotain niin, että voitas vaikka organisoida tapahtumaa jotenkin? Nythän kukaan ei uskalla ottaa vastuuta siivouksesta tms, koska lakitupa kutsuu järjestäjää..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *