Diginiksi: Kovalevyn vaihto MacBookiin

Huomasin joku aika sitten, että MacBook -läppärini kovalevy oli niin täynnä tavaraa, ettei sinne mahtunut enää mitään. Kone alkoi hidastelemaan ja pelkäsin koko käyttöjärjestelmän sekoavan tilan puutteeseen. Niinpä ostin vanhan 80 gigaisen kovalevyn tilalle uuden 320 gt levyn (Seagate Momentus 5400.5 – 75 eur). Tässä lyhyet kokemuset kovalevyn vaihdosta MacBookiin.

Muuten kaikin puolin hyödyllisessä ja yksinkertaisessa kovalevyn vaihdossa on yksi ikävä haaste: tietojen ja käyttöjärjestelmän siirto vanhalta levyltä uudelle. Omassa MacBookissani on vielä asennettuna kaksi käyttöjärjestelmää: Mac OS X ja Windows (Boot Camp osiolla). Molempien käyttisten ja ohjelmien uudelleen asentaminen, käyttäjätunnusten, sähköpostiasetusten yms. säätäminen veisi helposti kokonaisen työpäivän eikä sellaiseen ainakaan itseni kaltaisella laisk… köh.. kiireisellä miehellä todellakaan ole aikaa. Mutta onneksi on olemassa helpot ja ilmaiset apuohjelmat!

1. Boot Camp -osion kopiointi

Ensimmäisenä toimenpiteenä kopioin Windowsin käyttämän Boot Camp -osion toiselle kovalevylle Image-tiedostoksi. Tähän toimenpiteeseen käytin Winclone -nimistä ohjelmaa. En ole koskaan ennen käyttänyt kyseistä ohjelmaa, mutten siltikään jaksanut lukea mitään ohjeita. Kokeilin siis onneani ja painoin yksinkertaisesti “Image…” nappulaa. Hetken päästä kopio oli valmis.

2. Mac-osion kloonaus

Seuraavaksi oli vuorossa itse Mac-kovalevyosion kloonaus. Laitoin uuden kovalevyn ulkoiseen Serial Ata USB -koteloon (Transcend – 20 eur) ja liitin sen MacBookin USB-porttiin. Levytyökalulla jaoin uuden levyn kahteen osaan: isompi Mac-formatoitu osio ja pienempi Windows (FAT) osio. Toimenpide oli todella nopea eikä vienyt montaa minuuttia.

Edellisellä kerralla kun otin identtisen kopion Macin kovalevystä, käytin Carbon Copy Cloner -nimistä ohjelmaa. Nettivinkkien rohkaisemana päätin kuitenkin tällä kertaa kokeilla uutta tuttavuutta: SuperDuper! Taaskaan en tuhlannut aikaani mihinkään ohjeisiin vaan asensin ohjelman ja klikkasin “Copy Now” nappulaa. Jonkun ajan kuluttua myös SuperDuper! oli tehnyt temppunsa ja uudella asemalla (mac-osiolla) oli identtinen kopio vanhasta MacBook -kovalevystä.

3. Kovalevyn vaihto

MacBook on siitä hieno läppäri, että sen kovalevyn voi itse helposti vaihtaa. Akun alta paljastuu L-kirjamen muotoinen suojaläppä ja muutama ruuvi, jotka avaamalla kovalevyn pystyy vetämään ulos siihen kiinnitetystä “hihnasta”. Tämän vetimen voi myös kiinnittää uuteen kovalevyyn. Toimenpide on erittäin helppo ja siitä suoriutuu varmasti vähemmänkin tekninen henkilö. Ja niin selvisin minäkin. Irrotin uuden kovalevyn USB-kotelosta ja siirsin sen MacBookin sisällä olevan kovalevyn tilalle.

4. Windows / Boot Camp -osion kloonaus

Kun kovalevy oli vaihdettu, käynnistin koneen. Hetken mietittyään kone tarjoili tuttua login-näkymää eli kaikki näytti olevan kunnossa. Tiedostot olivat tallessa ja Mac OS X -käyttöjärjestelmä toimi aivan kuten vanhaltakin kovalevyltä.  Windows-osio tietysti oli vielä tyhjänä, joten käynnistin taas Winclone-ohjelman ja määräsin sen palauttamaan Windows-kopion uudelle kovalevylle (FAT-osiolle). Winclone huomasi tässä vaiheessa vanhan Windowsin olleen NTFS-levyllä ja muutti uuden levyn automaattisesti NTFS-muotoon.

5. Kaikki valmista

Kun operaatio oli ohi, sammutin koneen ja käynnistin sen uudelleen ALT-namiska pohjassa. Suureksi yllätykseksi ruudulle ilmestyi tuttu buuttivalikko ja pystyin käynnistämään molemmat käyttäjärjestelmät aivan kuten ennen kovalevyn vaihtoakin.

Koko operaatio siis onnistui kahden ilmaisen apuohjelman avulla ilman yhdenkään ohjeen lukemista. Kolme hurraa-huutoa SuperDuper! ja Winclone -ohjelmien tekijöille!

Did you like this? Share it:

3 kommenttia artikkeliin ”Diginiksi: Kovalevyn vaihto MacBookiin

  1. Niin ja se unohtui mainita, että nyt MacBookin vanha 80 gigan levy surraa tuossa Trancendin USB-kotelossa FAT-muodossa. Nyt voin käyttää sitä kuin jättimäistä USB-muistitikkua ja katsella esim. AVCHD -videoita Playstation 3:lla…

  2. No onnistuu varmaan, mutten ole testanut. Ei siellä ainakaan mitään simppeliä “Copy” nappia löydy 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.